Erfpacht in Alkmaar

Wat zijn de mogelijkheden

In de gemeente Alkmaar wonen ongeveer 6.000 huishoudens op erfpachtgrond. Als jouw woning, bedrijf, garage of gebouw met maatschappelijke bestemming op erfpachtgrond van de gemeente staat, moet je hiervoor een vergoeding betalen, die de canon wordt genoemd. Deze canon moet worden betaald aan de grondeigenaar, namelijk de gemeente.

Voor de meeste adressen is de canon voor de huidige erfpachtperiode van 50 jaar afgekocht. Dit is bijvoorbeeld gedaan door de vorige eigenaar van de woning, zoals een woningcorporatie, of door de ontwikkelaar ervan. Hierdoor betaal je momenteel geen vergoeding voor het gebruik van de grond. Maar, voor de meeste bewoners nadert het einde van deze 50 jaar, deze lopen af tussen 2027 en 2037.

Na het aflopen van de erfpachtperiode heb je als woningeigenaar de keuze om een jaarlijkse canon te gaan betalen, afhankelijk van de WOZ-waarde en grondwaarde van je woning. Deze canon kan al snel tussen de € 1.500,- en € 3.000,- bedragen. Een andere optie is het kopen van de grond, dus het verkrijgen van het bloot eigendom.

Op 16 januari 2024 is er een besluit genomen over een tijdelijke regeling voor het omzetten van erfpacht naar vol eigendom door het kopen van het zogenoemde ‘bloot eigendom’. Deze tijdelijke regeling maakt het kopen van het bloot eigendom voordeliger voor jou als erfpachter.

De koopprijs van de grond kan worden gefinancierd met een hypotheek, wat vaak een erg interessant alternatief is ten opzichte van het betalen van de canon. Zeker omdat je maandlast voor deze financiering niet jaarlijks geïndexeerd wordt en de grond je eigendom is en blijft.

Wil je hier meer over weten? Maak dan een afspraak met onze hypotheekadviseurs, Jorgo of Dolf, op 072-5614000.

cid14695_lenen_overheid_card_555x278 (1) cid14695_lenen_overheid_card_555x278 (1)